מטרת המצוות

מטרת המצוות

 

"אֵלֶּה פְקוּדֵי הַמִּשְׁכָּן" (ל"ח, כ"א)

 

הסביר הצדיק רבי יעקב אביחצירא זיע"א בספרו "פיתוחי חותם" את הפסוק על דרך הדרש: הקב"ה נתן לנו תרי"ג מצוות המקיפות את חיי האדם מיום לידתו ועד פטירתו, מצוות הנוגעות בכל שטחי החיים, מצוות הקשורות בדיבור, באכילה, בממון, אין סוף של מצוות. תילי תילים של הלכות וסייגים, ומדוע? מה ראה הקב"ה להרבות עלינו במצוות?

והתשובה – כל תפקידן של המצוות הן להכשיר את האדם בגופו ובנפשו שיהא קודש וראוי להשראת השכינה עליו. הוא שאנו אומרים בנוסח הברכות: "אשר קידשנו במצוותיו וציוונו…" כי המצוות מקדשות את האדם ומסייעות לו להיות ראוי להשראת הקב"ה עליו.

ועל פי זה יתבאר הפסוק: "אלה פקודי המשכן" – המצוות הן בבחינת פקודות, ופקודות אלה מטרתן לסייע לאדם להיות משכן ראוי להשראת השכינה, וזו כוונת התורה באומרה: אלה פקודי – המצוות והפקודות האלה שקיבלנו בהר סיני. המשכן – תפקידו לסייע לאדם להיות כמשכן הראוי ומוכן להשראת השכינה.

ומספרים כי פעם אחת הלך מרן "החזון איש" – רבי אברהם ישעיהו קרליץ זצ"ל עם אחיינו – הגאון רבי חיים קנייבסקי שליט"א, והנה בהגיעם לקרן הרחובות חזון איש-הרב דסלר בבני ברק, נעמד החזון איש על מקומו ואמר: "כאן עמדו שניים ושוחחו בדברי תורה!" תמה רבי חיים באוזני דודו ואמר: "מניין לכם זאת?" ונענה על אתר: "יש הארה וקדושה במקום הזה…"

לאחר מכן, נכנס הגאון רבי חיים לכולל "חזון איש" וסיפר את הדברים בהתפעלות, ושניים מלומדי המקום אישרו ואמרו: "אכן, אמש הלכנו במקום ההוא ודיברנו בדברי תורה, ושם, בקרן הרחובות עמדנו שעה ארוכה ללבן יחד את הסוגיא בה עסקנו".

ורבינו האריז"ל היה דורש במליצת לשון על כגון דא את הפסוק: "ואֹרַח צדיקים כאור נֹגה" (משלי ד', י"ח), כי הצדיקים בדרכם ובאורחותיהם משרים את אור השכינה בכל מקום שכף רגלם דורכת בו, כי בכל מקום שנמצאים מקיימים את מצוות ה' יתברך.

ובמה הדברים אמורים?

הן אמר הנביא: "וְעַיִר פֶּרֶא אָדָם יִוָּלֵד" (איוב י"א, י"ב) – האדם נולד לעולם כחמור קטן, פרא, נטול רסן. אם יגדל כך, עלול להיות כחיית טרף ללא מעצורים, התאוות שבלב עלולות לדרדרו לבאר שחת. ומה הפתרון? קיום המצוות, שהן גורמות לאדם להיות מרוסן, שולט בעצמו, במידותיו ובתאוותיו, רק כך יתהפך להיות בן אדם הראוי להשראת השכינה, ככתוב: "סוף דבר, הכול נשמע: את האלוקים ירא ואת מצוותיו שמור, כי זה כל האדם!" (קהלת י"ב, י"ג)
(נערך ע"י הרה"ג שמעון יוחאי יפרח שליט"א)

1122

למאמרים נוספים – לחץ כאן.

 


הקליפ השבועי

תפילת ה"אור החיים" הקדוש

יְהִי רָצון מִלְפָנֶיךָ אָבִינוּ מַלְכֵּנוּ אֱלֹהֵינוּ יְדִידוּת אוֹר נַפְשֵׁינוּ רוּחֵינוּ וְנִשְמָתֵינוּ,
לְמַעַן בְּרִיתְךָ אֲשֶר כָּרַתָּ לִשְׁלֹשׁ עֶשְׂרֵה מִידוֹת שֶאֵינָן חוֹזְרוֹת רֵיקָם מִלְפָנֶיךָ
זְכוֹר אַהֲבָתֵינוּ וְחִיבָּתֵינוּ וְהָשֵׁב שְׁכִינָתְךָ לְבֵית קָדְשֵׁינוּ וְתַחֲזוֹר לְהִשְׁתַּעֲשֵׁעַ בָּנוּ כִּימֵי קֶדֶם
כִּי קָשָׁה פְּרִידָתְךָ מִמֶנוּ כִּפְרִידַת נַפְשֵׁינוּ מִגוּפֵינוּ, הָמוּ מֵעֵינוּ וְכָלְתָה נַפְשֵׁינוּ
אֶל גְאוּלַת שְׁכִינָתְךָ וְאֶל מְעוֹן קָדְשֶׁךָ וְלִרְצוֹנְך ה' נִכְסַפְנוּ.

הִנְנוּ מִתְחַנְנִים וּבוֹכִים לְפָנֶיךָ ה' אָב הָרַחֲמָן
עַל גָלוּת הַשְׁכִינָה הוֹשִׁיעָה ה' שְׁכִינָתְךָ וְדַבֵּק נַפְשֵׁינוּ
בְּאַהֲבָתְךָ הַנְעִימָה וְהָעַרֵיבָה עַל נַפְשֵׁינוּ רוּחֵינוּ וְנִשְׁמָתֵינוּ וְייֵעוֹל מַלְכֵּנוּ בְּהֵיכְלֵיה.

אפליקציית אור החיים הקדוש - זמינה עכשיו להורדה!

ממעלות הלימוד ב"אור החיים"

"והגדת לבנך ביום ההוא לאמר…- צריך לדעת אמרו 'לאמר', והלא כבר אמר 'והגדת'?
עוד ירצה באומרו 'לאמר', להיות שאמר "והגדת לבנך" , תינח אם יש לו בן , אך אם אין לו בן – פטור?, תלמוד לומר: "לאמר" שעל כל פנים צריך להגיד ואפילו בינו לבין עצמו!
אפשר שירמוז באומרו "והגדת לבנך" שאם יגיד את ההגדה האמורה בעניין, יזכהו ה' שיגיד לבנו!…"
(מתוך ספר "אור החיים" – פרשת בא, פרק יג', פסוק ח')